Křepelčí vejce v kuchyni

29.11.2025

Tady máte pár receptů, které nadchnou nejen vás ale i návštěvu.

Kreativní tvoření lze uplatnit i v samotné kuchyni. Poté lze velmi efektivně vytvářet nejen zdravé a chutné pokrmy, ale hotové mistrovské dílo. 


Křepelčí vajíčka v bramborovém těstíčku 

Křepelčí vajíčka patří mezi velmi chutný a bohatý zdroj výživných látek. Rovněž se dají použít v kuchyni prakticky všude, kde používáte klasická slepičí vajíčka, jen s tím rozdílem, že jsou malá a tak se s nimi dají tvořit i designově pěkné pokrmy. 

Budete potřebovat formu na muffiny, kde důkladně vymažete olejem nebo sádlem otvory.

Ingredience: 

  • 2-3 brambory střední velikosti 
  • 1-2 stroužky česneku 
  • trochu tvrdého sýru 
  • sůl, pepř 
  • křepelčí vajíčka podle počtu muffinů 
  • bylinky na ozdobu – petrželka, pažitka

Postup: 

Brambory nastrouháte na struhadle, vymačkáte přebytečnou tekutinu. Přidáte utřený česnek, osolíte, opepříte podle chuti. Připravenou směs vmáčknete do vymazaných muffinů a vytvoříte košíčky. Vložíte do vyhřáté trouby 170 °C zhruba na 15 minut. Poté zasypete sýrem a do vzniklého důlku vyklepnete křepelčí vajíčko. Opět vložíte do trouby a necháte 10 minut zapéct.

Košíčky se podávají teplé, ozdobené bylinkami a vhodnou přílohou jsou brambory či bramborová kaše.


Křepelčí vajíčka jsou díky speciální skořápce nejen pěkná na designové tvoření, ale rovněž jsou velmi chutnou a zdravou lahůdkou pro kuchyňské speciality.

Nadívané žampiony 

V kuchyni se dají vytvářet různé kulinářské výtvory. Díky malým křepelčím vajíčkům si lze připravit různou pochoutku, která rozhodně překvapí originalitou.

Ingredience: 

  • žampiony 
  • křepelčí vajíčka 
  • sůl, pepř

Postup: 

Příprava nadívaných žampionů je velmi snadná, ale také chutná. Žampiony omyjete, odstraníte nožičky, osušíte a poté osolíte a okořeníte. Připravíte si zapékací mísu nebo plech. Můžete jemně vytřít olejem nebo zkrátka jen žampiony vložit na pečící papír. Do takto připravených žampionových kloboučků vyklepnete opatrně křepelčí vajíčko a vložíte do vyhřáté trouby na 170°C, zhruba na 15 minut.

Jako přílohu můžete zvolit brambory, hranolky, krokety nebo bramborovou kaši či pyré.


Málo kalorií, hodně vitamínů a minerálů, riboflavin a další zdraví prospěšné složky. To zní skvěle a přesně tak velké bohatství se ukrývá v křepelčím vajíčku.

Vaječný koňak trochu jinak

Pokud máte k dispozici větší množství křepelčích vajíček a zrovna netušíte, co byste z nich mohli uvařit, tak rozhodně se vyplatí vyzkoušet domácí vaječný koňak. Konzumace křepelčích vajec je pro organismus velmi přínosná a kapka alkoholu přece jenom neuškodí.

Ingredience: 

  • 12-15 křepelčích vajec 
  • 1 láhev rumu 
  • 1 vanilkový cukr 
  • 1 plechovka salka 
  • 1 plechovka mléka Tatra

Postup: 

Budete potřebovat dostatek trpělivosti, jelikož vás čeká nesnadný úkol, oddělit žloutky od bílků. Když takto úspěšně zdoláte hromadu vajíček, tak už to půjde pěkně od ruky. Žloutky ušleháte s cukrem, přidáte postupně obě dvě mléka a nakonec přilijete rum. Směs musíte dobře promíchat. Poté nalijete do láhví a necháte minimálně týden odležet. Po malých doušcích si můžete vychutnávat vaši specialitu.


Křepelčí vajíčka jsou malá, ale zpracovávají se podobně jako slepičí. Díky své velikosti s jiným časovým intervalem a občas je zapotřebí dostatek trpělivosti.

Křepelčí vejce pokaždé jinak

Svojí nutriční hodnotou jsou křepelčí vajíčka vhodná k denní konzumaci a tak si je lze připravit na různé způsoby.

Křepelčí vajíčka natvrdo 

Určitě není vhodné je vkládat do horké vody rovnou z lednice. Je nutné je nechat chvíli při pokojové teplotě zahřát a poté vložit do vroucí vody. Jen pozor, vaříte je maximálně 3 minuty. Poté zchladíte a oloupete.

Křepelčí vajíčka naměkko 

Postupujete skoro stejně jako u vaření vajec natvrdo, jen s tím rozdílem, že za pouhou minutu je pochoutka hotová. 

Zastřená křepelčí vajíčka 

Tuhý bílek a tekutý žloutek je specifickým vodítkem ke správné přípravě. Pomoci vám může polévková lžíce, na kterou si opatrně vajíčko vyklepnete a poté povaříte na hladině vroucí vody. Postačí pár vteřin, poté ho ponoříte do vroucí vody, vyjmete a zchladíte studenou vodou. 

Volské oko pro labužníky 

Vajíčka si opět připravíte na lžíci a poté je opatrně sesunete na rozpálený olej. Během krátké doby je pochoutka připravena.